Langrenn og teknikk. Lær å skøyte på ski

Tekst og bilde: Lars Vagle, Rogaland.

author_lv

Lars Vagle

De fleste har tatt seg noen skøytetak på det klassiske utstyret. Kanskje festet er borte eller de klassiske sporene er ødelagde. De første 50 meter går fint men etter 300meter er man sliten og lurer på hvordan folk skøyter en 50km uten å krepere. Kondis er noe men mye er teknikk. Så hvordan får man teknikken opp på sånt passe nivå slik at man lett kan skøyte noen mil? Skal det bli bra trengs det praksis og hands-on instruksjon til den enkelte men vi kan nå i det minste ta teorien her så har man en start.
Balanse er noe av det aller viktigste i skøyting og balanseøvelser bør være en god del av treningen i starten. Egentlig hele tiden også. Et nybegynnerproblem er ofte at man ikke får full tyngde på en ski av gangen men ender opp med å ”gå imellom skiene”. Prøv derfor å få hele vekten over på en ski av gangen. En god treningsoppgave er rett og slett å prøve å gli lengst mulig på hvert skitak. Finn en flat mark, svakt nedover, og prøv å få til de lengste glidene du kan på hver ski. Etter litt trening blir glidene lengre og fremgang kan merkes. Prøv også å ta to eller tre stavtak mens du glir på en ski. Dette er ikke så lett i starten men trener din balanse under stavtak. Hvis du bruker en slak bakke så skøyt uten staver på vei opp bakken også. Det tvinger frem gode fraspark og lett teknikk. Dårlig balanse og fraspark her merkes godt og blir tungt for deg. Prøv å gå lett, hold balanse, spark ifra og hold oppe frekvensen. Uten bruk av staver her blir beinarbeid enda mere krevende.
En annen utfordring er at man setter skiene alt for mye på skrå utover til siden. Skøyting er ikke som fiskebeinsgåing i bratt bakke. Driften skal være fremoverrettet så prøv å ikke sette skiene så skrått ut. Hvis du gjør det ender du opp med mye sidesvis bevegelser og rotasjon av overkroppen og det ønsker vi ikke så mye av. Det kan gå fort selv om du ikke setter dem så veldig skrått ut.
Et annet feilgrep som kan forekomme er at frasparket går bakover, slik som på is-skøyter. Slik er det ikke på ski. Frasparket skal mer ut til siden og ikke bakover. Kommer man fremover hvis frasparket går til siden og ikke bak kan du spørre. Jo – det går fint. Er balansen i orden og du legger all vekt over på hver ski så skal du se at du kommer deg raskt frem og holder ut i mange kilometer.
En annen viktig ting å huske på er å få til like store fraspark fra hver fot. Etter hver som balanse og teknikk kommer seg vil bevegelsene gå mer over i hverandre men til å starte med er det bra å følge de litt bestemte tekniske regler for å få balanse i orden. Hva med enkeldans, dobbeltdans og padling? Det kommer etter hvert men fokuser på balanse i starten og ta den enkeldans eller paddling du er mest komfortabel med. Padling i oppoverbakker er tungt i starten og alle sliter med det.

En annen fin trøst i starten er at skifte over til rene skøytesko hever teknikken din noen hakk, nesten automatisk. God støtte for ankler gjør du kan konsentrere deg om balansen. Noen kortere&lettere skøyteski og lengre skøytestaver hjelper også på. Tenk så på det at du aldri har festeproblemer og klabbing! Om sommeren er det godt å vite at skøyting på rulleski er mye nærmere skøyting på snø enn hva tilfellet er med klassisk diagonalgang på rulleski. Et par Swenor Skate rulleski med binding koster omtrent 2100kr med de rabatter man ofte får. Swenor Skate Elite er litt tyngre men har finere demping og koster litt mer. For utstyr på snø finnes også alle prisklasser. Et par rene skøytesko som Alpina SK35 koster omtrent 1280kr med rabatt. Som på klassisk brukes løpers vekt og nivå ved tilpassing av skøyteski. Velkjente SCS og Suprasonic finnes også i skøytevarianter.

Instruksjonsfilmer for fristil/skøyting.
For godt utvalg av filmer om skøyting se vår nettside for skiteknikk.

Teoriene fra denne artikkel og mye mer ble gjennomgått på skikurs i januar 2009. Samme kurs i januar 2011. Da er det bare å ønske god trening og lykke til med fristil og gjerne noen Worldloppet-renn i fristil? Gjerne neste steg er fristilmaraton i Sveits, Engadin? Som vist på bildet under. Se alt om vår tidligere turarrangering her.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s