Skiutstyr

Langrenn, rulleski og utstyr. Skismøring og smøretips til turrenn.

Ny på rulleski? hvordan velge rett rulleski og annet skiutstyr. Hva må du tenke på med skisko og skistaver? Treffer du med skismøringen og hvordan smøre bedre? Her er vår samling på tips og ressurser på de områdene. Nettsiden her under oppdateres i ny og ne så sjekk innom senere også. Har du deltatt i Sirdal Skimaraton til nå??? Vi må da anbefale det sosiale rennet på det sterkeste 7.mars 2020.

På denne siden:
1. Rulleski-utstyr
2. Skismøring og
3. Skiutstyr.

1. RULLESKI-UTSTYR

Valg av rulleski. Hvilket rulleski utstyr bør man kjøpe?

Teknikktype: Valget mellom klassisk, fristil eller kombi bør gjenspeile hva du går på snø med. Går du seriøst både klassiske og fristil renn vil vi anbefale et par rulleski av hvert og ikke kombirulleski. Er du usikker på om rulleski er noe for deg og vil ikke bruke så mye penger så er kombiskiene til Swenor greie kjøp. Men de korte kombiskiene er ikke så egnet til diagonalgang. De klassiske rulleskiene og noen kombi har lås i bakhjulet slik at du alltid får spikerfeste. Pass på å ikke venn deg til sent fraspark. Det straffer seg senere på snøen.

Rimelig og gode rulleski består ofte av en lett aluminiumstamme og har gitt populære modeller som er brukt av både elite og nybegynnere. Swenor Skate og Swenor Tristar Classic er greie eksempler. Se Swenor. Mer dyre modeller har trekjerne/treramme, lignende ski for snø, og en mer naturlig fleks/fjæring i seg. Det er også fint for demping når man går på grov asfalt. De er litt tyngre enn aluminiumsmodellene. Swenor Skate Elite og Swenor Fibreglass er gode eksempler der. Er man over 90 kilo så bør man nok holde seg til aluminiumsstamme for de andre tåler ikke all verden av vekt. Obs: på skøyting er det i lengden noe irriterende med tunge rulleski, siden skien hele tiden «løftes». Mange foretrekker derfor lette rulleski for skøyting og bruker sykkelstier som har fin asfalt.

Skiforeningen har en kort film om rulleski-utstyr.

HJUL-VALGET

Hvis du bare skal trene og ikke delta i konkurranse så kjøp rulleski med middels raske hjul. Også kalt «nummer 2 hjul». Ikke ta de raskeste. «2-er hjul» er de sorte gummihjul som rulleskiene selges standard med i butikkene. Usikker på hva du har? hvis du ikke har skiftet hjul etter kjøp og hjulene er sorte gummi, ja så har du «2-er hjul». Det er ofte Swenor 2-er hjul som er mest kjent som 2-er hjul men andre produsenter har tilsvarende hjul. Mange konkurranser krever 2-er-hjul og for å være sikker må alle stille på 2-er hjul fra samme produsent. Blinkfestivalen bruker da Swenor og Marve. Ellers, «1-er-hjul» er raskere enn 2-er og 3-er-hjul er treige. Disse treige hjulene bruker av aktive som vil ha ekstra motstand og hard treningsøkt. Fargefulle racer-hjul kalles «PU» hjul og merkes med hardheter som 85A, 82A, 78A osv. En kjekk SkiSkett-modell som XXL selger har PU hjul bak og gummi (2-er) hjul fremme. Modell «Nord TB classic/combi».

RULLESKIMODELLER

Å skrive grundig om alle merker og rulleskimodeller av rulleski blir en omfattende oppgave. Så vi viser heller til gode artikler hvor dette er gjort og gir generelle råd her.

RULLESKITESTER

Kommentarer på spesifikke rulleskimodeller
Nye modeller kommer og nye rulleskitester følger på. Oslo Sportslager har en god gjennomgang av de mest brukte rulleskiene. Svenske Rullskidor har også en god gjennomgang av flere rulleskimodeller. Klikk gir oss sommeren 2014 gode rulleskitester for klassiske rulleski og skøyterulleski.
Bladet Skisport hadde delt på internett flere rulleskitester fra 2011, 2013 og 2015. De er alle tre tatt bort nå . Langrenn.com har gjort en gjennomgang av de mest kjente rulleskimodellene. Se deres vurderinger av rulleski her: klassiske-rulleski og fristil-rulleski.

Rulleski-stammen

Det er lite hokuspokus og mye felles med vanlige rulleski. De har en aluminiumstamme og standardhjul med gummi og 22*7 mm kulelager. Dyrere modeller har «CAP» konstruksjon som ligner mer på vanlige ski. Rulleski med «cap» har en kjerne med noe tre og de flekser/gynger mer enn metallstammer. Dette er fint på grov asfalt og man kan gå flere plasser med slike ski. Metallstammer vil vibrere til tider mye på grov asfalt, noen ganger så mye man blir nesten nummen i foten og mister bakkefølelsen. Da er «cap» bra. I nyere tid har det også kommer noen «carbon» stammer. To typer carbon: noen er hulle og høy carboninnhold. Dyre og lette saker. Den andre mer vanlige er tett stamme med rimelig carbonblanding. Disse demper noe men ikke så mye som «cap» og ikke veier de særlig lettere heller. Det vanlige valget blir helst metallstamme eller cap. Det finnes mye fin asfalt på trygge sykkelstier så metallstammer går meget fint i lengden, og det fine er at de er rimelige og lette.

Se også en YouTube-film med kjøpeguide til rulleski fra Oslo Sportslager. Swenor er mye brukt merke i Norge. Noen av de aller mest solgte modeller er Swenor Tristar Classic og Fibreglass for klassisk teknikk og Swenor Skate for fristil.

Fischer har i mange år levert kvalitet på ski og har nå også kommet med rulleskimodeller. Godt utvalg, enkle valg: Klassisk RC7 og RC9 og Skate RC7 og RC9. Modellene RC9 er dyrest. På de klassiske modellene brukes hjulstørrelser som er såvidt smalere enn vanlig og litt høyere, 38×80 mm. Høye og smale sammenlignet med bestselgeren Swenor Tristar på 40×65 mm. I det siste har også Alpine kjent pga skisko også hevet seg på rulleskibølgen. Utvalget er klassisk og skøyting med stammer av metall og carbonblanding.

Rulleski med bremser som styres fra stavhåndtaket er på vei. Se http://rollersafe.no  Det meldes de kommer i salg våren 2014. Pris da er 10.000 kr per par (!)

RULLESKISTAVER

Staver på rulleski skal være samme lengde som på snø. Noen mener 2,5cm lengre. Ikke la deg lure av at 5-10 cm lengre umiddelbart føles behagelig i oppreist stilling. Du bør «kommer over» stavene i staking og legge trykk på dem. Tommelregel for lengde er som vanlig for voksne: på klassisk 30cm kortere stav enn kropslengde og på fristil 20cm.
Hold spissene skarpe så de fester i asfalten. Det finnes spesielle små slipejern for rulleskistaver i sportsbutikker. Se et slipejern/diamantbryne fra Clas Ohlson (Se etter «Dianova Lapstone Gold diamantbryne»). Pass på å ikke slipe spissende for mye eller med maskin. Etter en del slipinger må du bare kjøpe nye spisser. Bruk stavspisser som er laget for rulleski. Rimelige staver for snø holder ikke.

Som på snø som på asfalt: carbonstaver har en bedre sprett og følelse enn aluminiumsstaver. Og så er de lettere. CT3 stavene til Swix er carbon-blanding og ofte på tilbud til 700 kr. Bra kjøp selv for mosjonister.

GÅR RULLESKIENE SKJEIVT?

Har du rulleski hvor hjulene er montert i «gaffler» så kan det hende de går skeivt. Dette kan du selv rette opp i. Swenor har en manual som viser detaljert hvordan. Et bilde av den manualen har vi vedlagt her. Klikk det for større versjon.

VEDLIKEHOLD AV RULLESKI

Det er viktig å tenke vedlikehold også på rulleski. Men vedlikeholdet er faktisk veldig lett.

  1. Hold rulleskiene rene
  2. Hold rulleskiene tørre
  3. Oppbevar i romtemperatur

Salt er viktig å få bort fra skiene, så spyl dem etter trening HVIS de blir skitne. Men pass på å tørke dem i romtemperatur. Ikke lagre dem i kald garasje. Hvis rulleskiene er helt bløte så rull av og til på hjulene mens de tørker. Dagen derpå. Så ruster de ikke fast.

De fleste rulleski har lukkede systemer, og det skal være unødvendig å bruke olje, fett og lignende. Så forsøk ikke å rense skiene med fettløsende midler, det kan skade skiene. Bruk altså ikke rustløser som WD40, 5-56.

Merker du at det glipper, så kan det hjelpe å stramme litt i boltene på bakhjulene. Men er hjulene helt låste, er eneste utvei å åpne opp lagrene, gjøre rent og sette inn med fett. Du bør imidlertid vite hva du gjør. Flere butikker tilbyr hjelp til en slik operasjon.

For de med trekjerne så er det viktig å lagre skiene innendørs og tørt. Legger du de rulleskiene i garasjen så vil fuktighet og kulde gjøre at tremassen rundt festeboltene råtner og hjulfestene henger løst på skistammen. Da må du kjøpe nye rulleski.

KLARGJØRING AV RULLESKI

Vi håper du har tatt var på rulleskiene igjennom hele året. Allkevel kan det være fint med en overhaling av hjulene og lager før sommerens første tur.

To filmer som viser hvordan smøre og renske rulleskiene finner vi her hos Oslo Sportslager.

2. SKISMØRING og UTSTYR

smoringsbokser Viktig i praksis er å holde seg til velkjente merker med smøring både til trening og konkurranse. Her i Rogaland og Sirdal er det mange som sverger til Swix vokser (inkl VR) og Rode klister. Hold deg til det du kjenner og vil du ha hjelp av andre så lønner det seg igjen å holde seg til det de flinke bruker. Swix og Rode er vår anbefaling. VR-voksene er dyre men rundt nullføre så er de merkbart bedre og det vil løpere på alle nivå merke.
Først litt grunnleggende smøretips for nybegynnere. Og en til grunnleggende. Fin er også denne «snarvei til god smørings-film«.

Den enkle veien: En lang artikkel hos oss viser «alle måter til lettvint smøring av feste og glider«.

Rubb og Zero ski. En grei forklaring om hvordan, hvorfor og skioversikt finner vi her på Oslo Sportslager.

Det dyre «fluor-pulveret» er kjent og populært. CeraF og andre navn har det. Her kan du se film om hvordan pulveret legges på skien riktig. Se samme pulver-metode i tekst og bilder.

VG gjør det enkelt og viser to kjekke filmer om det grunnleggende: 1. Godt feste og 2. God glid.

Klikk mener de viser «alt» om smøring, men vi må nok til Swix Wax School for å få alle detaljer. Omfattende filmsnutter finner vi der. Friluftsiden UT har også en smøreguide, ikke «ultimat» som det sies men grei innføring.

Gode smøretipsfilmer finner vi også hos Team United Bakeries. Hvordan bruker fluorpulver og bruke rillejern med mer.

Rillejern. Hvis du ikke ønsker å bruke mye penger på rullejern så vil vi anbefale du kjøpet et enkelt rillejern på 1mm eller 0,75mm rette/beine spor. Slipen du allerede har i skiene er ganske så fin så behoved for finmasket rillejern er ikke så stor. Det er ved fuktige og varme forhold du virkelig trenger riller, og da grove. Kjøp derfor 1 mm hvis du ikke vil kjøpe så mye. Ønsker du derimot å bruke mye rillejern så ta et eksemplar av Swix sin store «smøreguide for racingnivå». Der forklares forskjellen på rilletypene og når du skal bruke dem. Valser kaller vi de mønstersettende redskap som ruller på sålen når de setter spor. Rillejern trekkes langs sålen og «skjærer» inn mønster.

Igjen finner vi på Aftenbladets Sesilåmi-sider Hetland Sports smøretipsfilmer og tips for Sesilåmi. Dette viser både glider, festesmøring, smøresoner og metoder.

Diverse erfarne smøretips om alt mulig:

– Grunning: rens godt, bruk sandpapir og varm inn grunning med smørejern. Mens grunning er varm og myk gni den ut med syntetisk kork. Dette sikrer meget tynt lag og et lite rillemønster i grunning som gjør neste smøring fester bedre.
– På nullføre er VR voksene til Swix bedre. Særlig VR55 når det snør ved 0 og +1 grad.
– Rode klister er flotte, særlig «multigrade». Det klister tåler litt tørr snø bedre enn de fleste klister. Prøv en gang utenfor konkurranse.
– Skal du legge flere lag klister så kjøl ned skien utendørs etter hvert lag.
– På lange renn med tørt føre i starten med varmt i slutten er en løsning å legge tørr voks over klister. Da unngår du klabber i starten og får brukt klister senere i rennet når mildværet kommer. Teorien er at voksen slites bort på 1-2 mil og klister kommer frem. Teorien altså. Husk å kjøle ned klister utendørs før du legger voks oppå. Lag en jevn og fin overflate på voks før du legger over klister med en meget lett hånd. Med den samme lette hånden korker du dette ut så svakt det nesten blir pensling.
– Er det mildvær og du vil gå med mild voks så er det bra med «mellomlag» av voks. Det vil si en voks mellom den kalde grunning og den varme voksen på toppen. Eksempel: mellom blå voks og rød voks legger du et lag fiolett. Øverste smøring henger da bedre og lengre med det under.
– Dyr og billig glider. HF-glider er dyr fordi den inneholder fluorcarboner. Slikt er bra hvis snøen er skitten eller fuktig.
– Fluorcarbon-pulver er også bra på skitten og våt snø. Unngår noe vannsug mellom snø og ski. Gir bedre glid og det varer lenge.
– Fluor-pulver er dyrt så FC8x brukes av mange som en universal-variant for alle temperaturer. Utenom -10 rader og kaldere da.
– (intervju med smøreekspert gitt til Aftenbladet 4.mars også vist i Fædrelandsvennen samme dag)

3. LANGRENN-UTSTYR

Skiene: Før du trener teknikk så kan det være fint å få hjelp til å velge rette ski. Tips om skityper, spennet, lengder og mer. Skal du kjøpe nye langrennski for første gang? En god langrennsbutikk vil hjelpe deg riktig. Du ser «måleapparatene» for skispenn på veggen og tabellene står på ark. Les arket og det er lett å gjøre jobben selv. Er teknikken din litt middels så slår du av ti kilo på din egen vekt før du finner rett ski. «Papirtesten» er ikke god nok alene så bruk måleapparatet.

Kjøper du toppmodeller klassisk så er det ofte to par du må ha. Et for kaldføre og et for klister/varmt. Noen tror det holder med kun et klister-par men det anbefales ikke. Ski som ligger litt under toppmodellene er ofte med spenn for både kaldt og varmt føre. Vurder ditt eget ambisjonsnivå.

Er du litt lei feil festesmøring så kan det være greit å vurdere smørefrie alternativer, rubbing og slikt. Se Skisport sin smørefritest.

Stavene: Hvor lange skal så stavene være? Er det 30cm lavere enn kroppshøyde eller 85% av kroppshøyde. Se anbefalinger. Vi mener det er en bra regel om 30cm kortere enn kropslengde på klassisk for voksen person. 20cm på fristil.

Som på snø som på asfalt: carbonstaver har en bedre sprett og følelse enn aluminiumsstaver. Og så er de lettere. CT3 stavene til Swix er carbon-blanding og ofte på tilbud til 800 kr. Bra kjøp selv for mosjonister.

Skoene: God tommelregel er å først og fremst finne sko som føles bra. Ikke gå på utseende eller hva verdensmesteren brukte sist. Sko fra forskjellige produsenter har forskjellig profil. De dyreste modellene fra Salomon har rykte for å være for smale føtter mens Xium fra Rossignol har form for brede føtter/lester. Fischer Carbonlite Classic er også bred. Dette kan forandres med nyere modeller så test flere sko før du kjøper. Rossignol har et materiale inni skoen som kan varmes opp for så å tilpasse foten din bedre. Høres fint ut men ikke alle merker effekten, uansett ikke en negativ ting. For skøytesko har Salomon og Fishcer nylig fått en ekstra stropp over vristen som kan justeres. Det holder foten ekstra på plass. Høres fint ut men vi venter på erfaring på langtidsbruk. En annen flott ting er sko som ikke har sømmer i ankel og hæl-partiet. Det minsker faren for gnagsår og er noe vi verdsetter stort. Toppmodeller fra Alpina er slik. Å spare penger på skokjøp anbefales ikke. Det gjelder dine føtter så kjøp det du må. 2000kr eller 3000kr betyr ikke så mye i det lange løp for føttene dine.

KONDIS bladet har i nummer 9-2012 («Terminliste-nummeret») gode omtaler på mange skisko, klassisk og skøyting. Anbefales å lese.

Og til slutt: Uansett sesong, vinter eller høst så passer en god halsvarmer fra TurrennPortalen. Liker du våre nettsider kan du støtte oss ved å kjøpe noen halsvarmere på tilbud med hele 80% rabatt.

halsvarmer_banner_vannrett30kr