Skiteknikk

Bedre skiteknikk med kurs, filmer og artikler.

Hvordan står det til med teknikken? Her er den beste samling av gode ressurser for å lære bedre teknikk og trene optimalt for langrenn. Satt i sammen av Turrennportalen.com og TurrennPortalen.net  Nettsiden her under oppdateres i ny og ne med tekst og gode lenker så sjekk innom senere. For tettere frekvens av nyttige nyheter følg oss fra vår Facebook-side. Har du deltatt i Sirdal Skimaraton til nå??? Vi må da anbefale det sosiale rennet på det sterkeste 7.mars 2020. Der får også deltakerne gratis kurs i skiteknikk.

FILMER OM GOD SKI-TEKNIKK

En nøkkel for alle som trener teknikk er begrepet «RBK»: Rytme, balanse og kraft. Alle bør tenke på dette hver sesong når de trener.

Et bilde sier mer enn tusen ord  så se de teknikkfilmer vi viser til og hør kommentarene. Vi samler de beste filmer og illustrerte artikler her. Du kan lese mye om teknikk, men se det også på film. Hvis mulig så se deg selv gå på ski vha filming eller få noen erfarne til å korrigere deg på stedet.

Filmer om hver spesifikke langrennsteknikk (ANBEFALES!):

Klassisk teknikk
Diagoalgang her (NP) pluss på engelsk her (KN), her (A) og her
Dobbeltak med fraspark her (NP) og engelsk her (A).
Staking her (NP) pluss på engelsk her (CA), her (A) og her.

Skøyting – fristilteknikk
Enkeldans her (NP) og her (nrk) pluss på engelsk her (CA), her (A) og her.
Skøyting dobbeldans her (NP) og her (nrk) pluss på engelsk her (CA), her (KN), her (A) og  her.
Skøyting padling her (NP) og her (nrk) pluss på engelsk her (CA), her (A) og  her (X).
Ta også med litt om balanse og skøyting uten staver.

Enda mere gode filmer om skiteknikk:

Skiforbundet har nå laget en samling instruksjonsfilmer om alle skiteknikkene.

KLASSISK

Se Vasaloppet-vinnere Jørgen og Anders Aukland vise deg de beste tipsene på klassisk teknikk i denne videosnutt. Vegar Ullvang viser tips med tyngdeoverføring og dobbeltak i filmer på denne VG artikkel. Også fra VGTV får vi Erling Jevne «Mr.Birken» som i film og tekst viser gode staketeknikk og diagonalgang.

youtube Alt klassisk på 10 minutt. Audun Svartdal har leget en norsk instruksjonsfilm på 10 minutt som fint viser alt om klassisk teknikk. Har du lite tid? se kun denne filmen.

Trude Dybendals har laget en teknikkfilm. “Større skiglede med bedre teknikk”. Klassiske teknikktips fra henne kan du se på dette video-lynkurs i klassisk teknikk (5 min).

Staketeknikk. Verdt å få med seg er Dybendals video-tips om riktig staketeknikk, som de omtaler «Lær å stake som Marit Bjørgen».

 English skiers? A good 9 minute instruction video in english (CANSI) shows all key elements in. Another 9 minutes instruction video is also cavailable (Saul). Pluss on shortvideo how to wax your skis.

FRISTIL/SKØYTING

En god 3-minutters film om hvilke feil du ikke bør gjøre i fristilteknikk kan du se på denne youtube-film. Den viser hva som er bra og feil teknikk. Gode treningstips får du også i denne kanadiske film. Aukland-brødrene viser sine beste tips på skøyteteknikken i sin 3-minutters.

Audun Svartdal har igjen laget en norsk instruksjonsfilm på 10 minutt som fint viser det meste om god skøyteteknikk.

 English skiers? A collection of canadian films with all three skating techniques and  which we recommend are these:  dobbeltdans ,  enkeldans and padling (C).

BALANSETRENING

Mer om balanse fra Trudes film finner du på denne YouTube. Balansetrening er en undervurdert treningsform for å oppnå god skiteknikk. Se Dybendal vise gode øvelser for balansetrening. Og så, enda en godfilm fra Kanada, flere gode balanseøvelser.

ALLE SKITEKNIKKER SAMLET

Med NRK viser instruktør Asgeir Årdal alle langrennsteknikkene. En oversiktlig god samling teknikkfilmer. Får med hovedpoengene her. For mer detaljer se de kanadiske/engelske vi viser til i listen under.

Det Kanadiske skiforbund har i flere år lagt ut mange gode instruksjonsfilmer på Youtube. Søk dem opp og mye godt kan finnes.

ARTIKLER OM SKI-TEKNIKK

Genereltfor all teknikk gjelder hovedreglene om rytme, fin flyt, balanse og kraft på rett punkt. God tyngdeoverføring og kraft tidlig i armtak og fraspark. Å gå diagonalteknikk uten staver går aldri av moten uansett nivå. Samme med skøyting uten staver. Legg inn slike økter i starten av turene av og til.

Klassisk:

VG har en artikkel om det grunnleggende på klassisk teknikk. Kort og presist.

Trening.no har tre artikler med grudnig gjennomgang av tekikkene diagonalgang, stake-teknikk og dobbeltak med fraspark.

Gode tips for hvordan få til god klassisk teknikk, fra Per Arne.

Både klassisk og fristilskiteknikk på denne hjemmeside. Inspirert av Skiforbundets materiale.

Fristil/skøyting:

For nybegynnere i skøyting kan denne artikkel fra Lars Vagle være god hjelp. Nettstedet Trening gir en fin illustrert artikkel om det grunnleggende i skøyting.

Se denne hjemmeside med småtips for skøyting og flere siden om «Skøyteteknikk på ski«.

Har du gått mye på ski så lærer du fort skøyting. Så kan du prøve fristilrennet Engadin Skimarathon i Sveits (St.Moritz). Se den norske gruppeturen til Sveits i 2009. Mer om turarrangering her.

Liker du disse nettsider? bli med TurrennPortalen på Facebook.

Teknikktrening før og tidlig i vintersesongen: Hver høst kommer flere artikler om hvordan bli klar til vinteren – trene riktig til enhver tid. Se våre avsnitter under om «treningsprogram» og «trening for sesongene».

Kurs i skiteknikk:

Dette blir mer for hvert år. Redaktør Lars Vagle har arrangert kurs i skøyting og klassisk i Sirdal og diverse kurs på rulleski. Flere andre leverer kurs. Mer kurs kommer så følg med på annonser og nyheter på www.TurrennPortalen.com og disse sider, www.TurrennPortalen.net.

Til slutt noen ord fra vår sponsor: Liker du våre nettsider kan du støtte oss ved å kjøpe noen halsvarmere på tilbud med hele 80% rabatt.

halsvarmer_banner_vannrett30kr

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s