Sportsprodukter – Historien om en BUFF/halsvarmer

Det var i 2008 det ble tittet litt ekstra på sportsklær som kunne passe for klubber eller til promoteringer. Enkle ting som luer, hansker, halsvarmere og slik. Noen eksempler det året var mistenkelig dyre til å være solgt i «ideelle sammenhenger». 850kr for noe som skulle vært 250kr og andre slike eksempler. Rett fra produsent til selvkost var ikke hva de sa det var. Så jeg tittet mot østen og hva som var mulig og hva som var riktig. En multifunksjon halsvarmer var et godt produktvalg. Et produkt gjort kjent av spanske BUFF i noen år. Det er feil å kalle produkttypen buff for kun firma BUFF har lov å bruke det ordet, men så har praksisen blitt så utbredt at «bøff/buff» ble brukt likevel. (Tenk på historien bak ordet «hoover» om stuvsuging).

Det er to varianter av halsvarmer. Den enkle som består bare av tynn strekkstoff (stretch) og den bedre varianten som var en halvdel tynn strekk og en halvdel varm fleece-stoff.

Sommeren 2009 bestilte jeg en god mengde av den bedre varianten fra Kina. Med eget design med norske motiver. Det var et godt eksempel så nå skulle vi se, eller vise verden, hvor billig og bra dette kunne bli. Vise hva som var faktiske forhold og hva som ikke var.

Husk at på denne tiden var det ikke utdeling av gratis «buffer». Det kom senere. Noen veldig få aktører hadde så smått snakket om disse PR produkter. Prisen på en bedre BUFF, dvs med fleece, var 299kr på denne tiden. De enkle modeller (dvs uten fleece) var ikke så vanlige og pris var varierende opp mot 50kr.

Skarverennet med halsvarmer

Så hva lærte vi om pris? Jo, de enkle halsmodeller kunne kjøpes til KUN 4 kroner stykket, inkludert en-farge trykk. Frakt om moms kommer i tillegg. Det er jo himmel og hav unna 100kr! For den bedre varianten med fleece som jeg bestillte kan jeg strekke meg og si prisen var langt unna 20kr stykket, inkludert frakt og moms. Det er jo milevis unna 299kr! Mine buffer med fleece ble solgt for 50kr stykket i de første årene og 30kr etter det. Alle utgifter ble dekket selv om mange buffer ble delt ut gratis. Vinteren 2010 ble buffene mine vist på TV-Vest i en reportasje. God PR på Facebook mm og de solgte godt disse årene. Etter flere år, og på sommertid ble de solgt til MC-miljøet en del ganger. Ofte flere i samme omgang. Den var uventet.

I en sportsbutikk på den tiden spurte jeg om pris på en enkel modell med butikkens logo. Selgeren sa 90kr(!) og det var med spak stemme. Han visse vel at det var grådig høy pris og tonen hans sa det var flaut å si. Han visste kanskje at jeg visste dette var 4kr produkter. I en annen setting solgte Skarverennet like buffer med sin logo. Pris var 100kr men her er det tydelig at det er supporterprodukt og en del av prisen er støtte til arrangering av rennet.

Trimtex tilbyr halser med eget design og priser 100-169kr stk

Trimtex tilbød klubber og foreninger å få egne enkle buffer med logo på. Prisen var fra 99kr til 169kr stykket, alt etter antall bestillt. Igjen, for et 4kr produkt! Vi har kommer langt etter denne tiden.

Våren 2010 var det en kort periode REMA1000 solgte buffer med fleece til kun 50kr. Imponerende pris men den så jeg aldri igjen. En butikk som tok inn mine solgte dem videre til 200kr stykket. En pris jeg ikke hadde noe med, men fint å se de kunne selges høyt. For like bra som BUFF var de.

Kvalitet? det er ganske så lik og ikke noe argument. En produsent hadde sølvpartikler i sine buffer. Pga bakterier. Men hvis du Googler litt rundt så ser du at sølvpartikler i klær, og særlig så nær munnen, er en uting. Så ikke noe tap å ikke ha, snarere tvert i mot.

Det tok litt tid og rundtom 2011 ble det flere som hadde enkle buffer de delte ut som reklame eller de solgte rimelig i butikker. Men buffer av den bedre typen med fleece var det nesten ingen som trykket opp egne modeller av. Enda senere, sånn ut mot 2014, så ble det helt vanlig med enkle buffer med egne logoer til firma og foreninger. Pluss at det da var vanlig å dele ut disse 4kr produktene gratis som en PR ting. De som opprinnelig solgte dem til 90-100kr snakket ikke om dette glemte kapittel.

Disse gode buffer med fleece og fint trykk solgte i imponerende ti år. Fremdeles er det noen få igjen på lager en plass. De brukes som nye reserver etterhvert som de brukte blir slitt ut. Vil du som gadd å lese hele denne teksten ha en god buff? Ta kontakt så skal jeg grave frem en gratis fra lageret.

Poenget med rimelige produkter kom frem. Alt gikk etter plan. Design, bestilling og videre salg. Det er en fin påminner om hva priser og profitt er for noe. Vi passer på når vi ser nye ting.

Tekst fra redaktør

27kr stk ex mva. Priseksempel høsten 2020.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s