Bli klar for Sesilåmi 2011

Animasjon av hele trase

(Til alle som var med på aprilspøken om CeraF pulveret i dag: godt jobbet 🙂 )

Sesilåmi  smøretips og mer. Er det ditt første Sesilåmi eller er du utrent? ta det rolig. Vi så jo nylig Ulrika som tok sitt livs første langrennstur kun 58 dager før hun fullførte Marcialonga på 70km innenfor sperrefrister. Da er det håp så vær positiv!

Se en 3D animasjon av hele Sesilåmi løypetrase. Første gang du går eller husker ikke løypen? Bli kjent med løypen og forbered deg mentalt. NB: Sjekk også disse nettsider like etter rennet. Vi har da mere saker på gang. TurrennPortalen – din beste hjelp frem til Sesilåmi.

Sesilåmi SMØRETIPS 2011

Sesilåmi gps profil

Værvarsel viser mange plussgrader for hele traseen. Selv på toppene. Snø falt på toppene natt til fredag. Den er våt allerede og blir våtere. Tørrsnø på toppene er ikke problem. Kanskje en milimeter regn faller fredag kveld etter varsel. Regnbyger på renndagen kommer etter rennet. Værvarsel (i dag fredag) sier for gjennomsnittsløperen: starten går i +5, du er på toppen i +4 og målgang i +7. Vinden avtar, motvind/sidevind på 2-6 m/s, mest på toppene. Smøringsvalget:

Med mildvær og den våte nysnøen som falt kjører vi klister. Vi starter rennet med Rode Multigrade klister. Rode Multigrade klister tåler tørr snø uten å klabbe bedre en swix universal (sorry swix). Obs: Sjekk snøen på lørdag morgen. Er den veldig våt før start så kan du kanskje starte med Rossa Special eller KR60 med en gang. Blir det veldig fuktig utover rennet og klisteret ikke holder hele turen så korrigerer vi ute i løypa med Rossa Special hvis du startet med Multigrade, eller KR70 hvis du startet med KR60. Rossa Special sier null til +3 grader men funker godt på varmere temp hvis fuktig. Swix Quick klister K70 boks er rask å bruke uti løypa. Varme klister er mykt og holder ikke alltid i 5 mil. Du må kanskje legge på mer underveis. Synes du glien svikter så ta en titt under skiene for å se om klister har kommet i glisonen. Ta det bort med fiberlenpapir som du har klar i lommen. GLIDER: Fuktige saker. Vi går for HF10 og eventuelt CF10 pulver for de som spanderer det. I tillegg tar vi rilling. Grov rilling 1mm eller 2mm. Best er nok valsing med «brutt rett V» struktur. Ellers ta tradisjonell rett rilling. Dette er bra på så varmt og fuktig føre. Swix sier rilling etter glider er klar. Husk å børste med nylonbørste etter rilling legger vi til. GRUNNING: Når du legger på grunning så bruker du smørejern. Smelt inn et tynt lag grønt eller blått klister. Mens grunning er varm så gni den ut med syntetisk kork. Ta bort det som samler seg i enden. Dette sikrer tynt lag og et rillemønster i grunning som neste lag smøring fester seg godt i. Hvis rødt/varmt klister på toppen så vil noen anbefale et «mellomlag». Dvs over den tynne grunning legger du et tynt lag fiolett klister. Sett så skiene ut til kjøling og legg på siste klisterlag på rennmorgenen. Vagle&co har i fire år levert smøretips på nettet som har truffet meget godt i Sesilåmi. Vi satser på gode tips i år igjen så sjekk disse sider du nå leser (altså TurrennPortalen.net) hver dag siste uken før Sesilåmi. Siden oppdateres helt frem til Sesilåmi-dagen. (YR: starten, toppen, mål). Kommentarer til denne siden eller egne tips du vil dele her? bruk kommentarfelt eller kontakt Lars på tlf 48999810. TurrennPortalen gjør alltid sitt beste for å hjelpe deg med ditt Sesilåmi, ditt turrenn.

Innkjøp: ikke kjøp alt i siste liten, butikk er kanskje utsolgt for noe. Det anbefales kjøp av disse produkter før helgen: Rode Rossa Special, Rode Rossa, Rode Multigrade, Swix KR60 og KR70 klister, Swix universal K22N (nei ikke silver universal), HF10 glider, Swix rillejern 1 mm (2 mm). Kan ikke garantere at alt her blir brukt men vær på den sikre siden. Støtt oss og sleng også på en god og rimelig halsvarmer til 50kr – den passer alt.

Mere flotte turrenn? Det finnes andre populære turrenn også. Se for eksempel fellesturen til turrennet Engadin Skimarathon 2011 ved St.Moritz i Sveits. Det var største gruppetur fra Rogaland i 2011. Her et gruppebilde fra siste turen med reiseleder Lars Vagle som siden 2003 har arrangert worldloppet-gruppeturer:

Worldloppet fellestur i 2011 (klikk for større bilde). Åpen tur for alle.

TRENING til Sesilåmi: Det er litt sent å heve kondis og styrke med store skritt så nærme rennet. Sats på finsliping av teknikk. Balanse, tyngdeoverføring, gå uten staver og kraftig fraspark. Gå “økonomisk” og lett.

Vår store og etterhvert veldig populære oversiktlige ski-teknikk-side gir mye hjelp der. Sjekk den siden nå. Jørgen Auklands tips på klassisk teknikk er spesielt populær. Er du litt rådløs på treningsprogram så kan detaljerte programtips fra Øystein Pettersen være gode. Trening de siste ukene før rennet er greit forklart på disse sider: Team Xtra toppform siste uker før turrenn og formtopping til turrenn hos United Bakeries. Se også formtopping for mosjonister forklart av Olympiatoppen.

Gå mye på ski. Få spesifikk trening, tren teknikk, husk økonomisk diagonalgang og tren noe uten staver. Tren godt i hele vinteren men ro ned lengden de siste to uker før renndag, 2.april. Ta DA noen tydelig kortere økter enn vanlig men med normal intensitet for å “holde spensten inne”. Føl du har overskudd i slutten av økten. Hør innspurt-tips fra Team Xtra Erling Jevnes tips og fra maratonproffene. Et meget godt tiltak er å ta et annet turrenn først. Det forbereder deg fysisk og mentalt til Sesilåmi. Stavløpet er ok men prøv også lengre renn, som i Worldloppet. Engadin er et lett maraton som passer meget godt. Laugaland var i Aftenbladet og snakket om Sesilåmi. Start ikke Sesilåmi/Birken for hardt. Det er en god snittfart som gir deg et godt sluttresultat. Henger du deg på en rask nabo kan du endre opp med en sprekk.

28 år siden

Godt og riktig kosthold hjelper også mot sprekk. De siste par dager spiser du litt ekstra karbohydrater, pasta, ris, poteter. Og litt mindre fett og proteiner. Bygg opp overskudd like før rennet. Se ekspertene forklare alt om kosthold før Sesilåmi/Birken. En grundig og god artikkel der. Drikk litt på alle drikkestasjonen selv om du ikke er tørst. Sov nok og godt om nettene.

Overnatting og transport? mange muligheter. Birken tar 350kr for madrassovernatting+frokost. På sesilåmi er det noen som tar 700kr for det samme. Det virker meget drøyt så sjekk før du handler. Gjesdal IL tar 580kr for en pakke med både transport og madrassovernatting. Bli med, ring Sigmund Bjerkreim 95788548.

4 responses to “Bli klar for Sesilåmi 2011

 1. Hei og takk for god informasjon før Sesilåmi!

  Jeg debuterer i skirenn på Sesi denne helga. Spørsmålene mine lyder dersom som følger:
  1. Hvilke muligheter vil man ha til å smøre ski på stedet? (ift. smørebenker osv) Hva av grunnprepp er anbefalt å gjøre hjemme? (tar buss 0400 fra Kristiansand)
  2. Er usikker på hva jeg skal fylle Camelbacken med. Rent vann eller XL-1? Finner lite bra informasjon om akkurat dette. Holder det med rent vann på vannpostene?

  På forhånd takk.

 2. 1. siste lag med smøring legges ved start for å være på den sikre siden. hjemme klargjør du all glider og grunning. sats ikke på at smørebenker er klare ved start.
  2. På matstasjonene får en saft/sportsdrikke og vann. De to siste stasjonene har også bananer. jeg ville anbefalt å fylle Camelback enkelt og rimelig med vann eller saft og ta med en Snickers-sjokolade i lommen.
  mvh Lars Vagle

 3. Takk for svar.
  Blir det sannsynligvis føre for rød glider (HF8) også, eller kan det være aktuelt å bevege seg over på for eksempel HF10? Kanskje har rillen uansett størst betydning…

  Jacob

 4. ja både HF10 og rillen blir bra saker

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s