Bli klar for Sesilåmi 2010

Ja så ble Sesilami avlyst pga sterk vind. På denne side ga vi stalltips helt frem til renndagen. (Generelle nyheter om turrenn og trening er på www.TurrennPortalen.com ).

Håpefulle deltakere i 2010. Reiser de til Engadin skimarathon i 2011?

Det er forhastet og feil å umiddelbart si at avlysning var rett. Hele 280 mann gikk rennet den dagen på eget ansvar. Vinden avtok fort. Noen som gikk ble brydd av vinden, andre ikke. Utsatt start, som Birken har brukt, kunne kanskje vært nok. Men så var snøforhold dårlige siste 2 mil og det visst vi på forhånd. Det hadde ikke vært mulig å arrangere selv uten vinden mente mange. Noen som gikk over fjellet sa «Nei, det var ikke snø nok og den som var i slutten var for råtten, overvann og greier, det ville vært helt umulig». Så da var kanskje avlysning rett allikevel, men for andre grunner.

Vil du ha et renn for sesongen anbefaler vi nå Haukelirennet den 17.april. 32km fristil turrenn. Plassen er «kun» 20 mil fra Stavanger via Tau/Suldalsosen. Skarverennet er dessverre fullt for lenge siden.

God profil av Sesilåmi

SMØRETIPS for Sesilåmi er her. Tipsene våre (Vagle&co) var gode i 2007-2009 så vi har tro på 2010 også. Denne nettsiden oppdateres hver dag nå. Værvarsel nå (kvelden 19.mars) ser det ut som klister i plussgrader og noe nullføre på toppen. Fredag før rennet er det litt regn på Sirdal-siden, mens toppene får litt snø i ca 0 grader. På renndagen: Rennet starter ifølge varsel i ca 2 plussgrader uten å ha hatt minusgrader natten før. På toppene -0,5 til +0,5 grader (alt etter din starttid og hastighet). Noe nysnø er varslet å komme på toppene lørdag morgen på og like under null grader! Pluss en god del motvind. Målgang blir i ca 3 plussgrader. Ser ut som klister for det meste, men usikkert hvor tørr snø er på toppene. VR-voksene til Swix har vist seg meget gode i nullføre. Snøen som faller lørdag morgen ser ut til å være lite og blandes trolig med fuktig gammel snø. Anbefaling nå er Rode Multigrade. Og i lommen har du VR nullføre vokser (VR50, VR55, VR60) hvis snøen blir tørr på toppene og klister ikke takler det. Snøen lørdag morgen kan være tørr på toppene så noen racere vil nok legge tynt VR oppå klister før start og spare seg en omsmøring senere. Ikke elite kan starte med kun klister og få godt feste oppover. Ta med et lite termometer og heng det utenpå sekken. Sjekk det når du eventuelt smører om midt i løypen. Som vanlig smeltes en tynt lag blått klister først på skien, eventuelt annen «grunning». Swix Universal takler etter min erfaring ikke ny snø like bra som Rode Multigrade. Siden forhold svinger rundtom null grader vil bare en grad variasjon bety mye. Sjekk derfor temp og snø på renndagen før start. Blir snøen veldig våt og du glipper litt mot slutten, legg raskt på litt rødt klister for å få godt feste på de sist to mil. Tipsene her er for en snittløper som bruker ca 3 til 6 timer og ikke eliten som klarer seg selv. Alternativ til all festesmøring er rubbing men klister fester bedre på dette føret. Debatten etter rennet tar vi på turrenn-forumet. Pga mange deltakere og plussgrader frykter vi sporene ikke holder for alle. Så vi håper siste mil er bred nok trase til å skøyte eller du staker mye.

I de siste to uker frem til Sesilåmi/Birken har http://www.TurrennPortalen.com (inkl denne turrenn-bloggen) levert nyheter eller oppdateringer hver bidige dag!

Sesilåmi løypen. Målt med GPS

TRENING til Sesilåmi: Det er litt sent å heve kondis og styrke med store skritt så nærme rennet. Sats på finsliping av teknikk. Balanse, tyngdeoverføring, gå uten staver og kraftig fraspark. Gå «økonomisk» og lett. Vår store og etterhvert veldig populære oversiktlige ski-teknikk-side gir mye hjelp der. Jørgen Auklands tips på klassisk teknikk er spesielt populær. Er du litt rådløs på treningsprogram så kan detaljerte programtips fra Øystein Pettersen være gode.

Gå mye på ski. Få spesifikk trening, tren teknikk. Tren godt i janaur/februar men ro ned de siste uker før renndag 20.mars. Ta allikevel noen få korte harde økter for å «holde spensten inne». Hør på Aukland brødrenes Birken tips, Erling Jevnes tips og fra maratonproffene. Et meget godt tiltak er å ta et annet turrenn først. Det forbereder deg fysisk og mentalt til Sesilåmi. Stavløpet er ok men prøv også lengre renn, som i Worldloppet. Audun Laugaland var i Aftenbladet nylig og snakket om Sesilåmi. Start ikke Sesilåmi for hardt. Det er en god snittfart som gir deg et godt sluttresultat. Henger du deg på en rask nabo kan du endre opp med en sprekk.

Bygg opp overskudd like før rennet. Rolig siste uke og lad opp med riktig kosthold. Se ekspertene forklare alt om kosthold før Sesilåmi/Birken. En grundig og god artikkel der. Sov nok og godt om nettene. Tidlig vekking på renndagen. Rennet starter fra 7:30 til 9:15 og ikke klokken 01:30 om natten som nedtelling sier på forsiden til Turrennklubben.no 🙂

Varme skistaver

UTSTYR: en grundig gjennomgang av utstyret du bør ha til rennet gir ekspertene. Et plagg som passer til så mye på Sesilåmi er vår multifunksjon halsvarmer.

Smørealternativer: Er du skeptisk til å treffe med smøring kan du satse på rubbeski. Da kan du se Madshus tips om rubbing. Videre Intersport tips om rubbing og en engelsk variant her. Vær obs at forskjellige rubbeski kan måtte behandles forskjellig. Vanlige ski kan også rubbes. Men rubbing er ikke svaret på alt. Vi husker OL stafetten og bommen med dårlige rubbeski der (Peltonen…) Vurder universalklister først. Rode Multigrade. Bruk bare smøring du kjenner godt fra før. Ikke ta risiko med nye ting eller andre smøremerker på renndagen selv om det er gratis. Flere bommet på det i 2009 (R**). Vi anbefaler klart Swix og Rode for de er veldig gode, mest brukt og lette å få hjelp med. Se «Klikk-samling» som viser «alt om skismørig» i filmer. Gode smørefilmer finner med Hetland Sport på TV-Aftenbladet. Se også hvordan legge Cera pulver hos United Bakeries. Aukland-brødrene gir sine smøretips like før store turrenn.

Bommer du på smøring eller form i Sesilåmi bør du vurdere et lett skimarathon uten smøreproblemer: Skimarathon i fristil i St.Moritz!

Vi møtes i mellomtiden på den nå mest trafikkerte turrenn-siden av alle: www.TurrennPortalen.com

3 responses to “Bli klar for Sesilåmi 2010

 1. thor askeland

  Hei Lars

  Du skriver at avvlyst grunnet vind. Det var flere som gikk over fjellet allikevel, og de sier det ikke var noe særlig vind? Problemet var mangel på snø og overvann på Sirdalsiden. Det var nesten ikke snø igjen ved målområdet. Dette var også et artikkel om i Stavanger Aftenblad tidligere i uken som stilte spørmål om at Sesi skulle gå med så lite snø. Jeg syns det er ille at Sesilåmi arrangør lurer 2800 personer opp i til Sesilåmi, avvlyse grunnet vind ( som ikke var reelt fordi vinden hadde løyet betraktlig på morgenen som meldt på yr.no) for å ikke tape penger. De burde ha avvlyst tidligere. Jeg føler med skikkelig lurt, og syns dette burde få et etterspill. Hva syns du? Thor

 2. De personene som ikke syns det var mye vind oppe ved andre matstasjon må jo være født på sibir eller no i den duren.vi var 2 stk med nogenluden god erfaring på ski som gikk oppover etter de hadde avlyst og det var nesten ikke mulighet for å gå fremover noen steder, måtte bare stå stille til vindkastene løyet innimellom.
  Nei syns det blir litt vel mye kritikk til arrangørene her…var påmeldt 1000 stk i trimklassen og for mange av disse var det direkte farlig å bli sendt over fjellet denne dagen hvis de har liten erfaring, så helt riktig å avlyse i år, er min personlige mening =)Satser bare på ok vær neste år.

 3. Thor Askeland

  Ola

  Jeg er også enig om at burde avlyses, men at dette burde skjedd før de drog opp 2800 personer til Setesdal.

  Det er tydeligvis forskjellig mening om hvordan vinden var. Uansett er du vel enig at det var uforsvarlig å arrangere sesilåmi med slik snøforhold det var siste to mil?

  Jeg var selv nede ved målområde og såg det var mye overvann på vatna, og nesten ikke snø igjen på flat mark. I alle fall ikke nok til 2800 personer. Dette skjedde ikke over natten! Uansett vind eller ikke, så burde arrangør avlyst tidligere som diskutert i Stavanger Aftenblad. Det var en kvinne som ikke kunne forstå hvordan 2800 personer kunne gå ned Hønedalen under slike forhold.I staden for forsikret de oss at det var nok snø. Jeg syns det hele er egentlig en skandale at det ikke ble avvlyst tidligere.

  Jeg satser på andre ski renn til neste år.

  Thor

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s