Smøring: den enkle veien til god glid og feste

Smøring: den enkle veien til god glid og feste!
(Tekst: Lars Vagle. TurrennPortalen.com/net)

Du ønsker å bruke lite tid på å preppe ski men allikevel så en fin tur med god glid og bra feste? Da har du kommet til rett plass. La oss forklare og gi en god oversikt.

Vi tar her for oss både festevoks og glider. Noe sprayes på, noe gnis ut med svamp og noe gnikkes ut. Som regel må man vente noen minutter etterpå i motsetning til vanlig voks. På lettvinte glider produkter så må man ofte korke ut og bruke nylonbørste og dette er det mange som glemmer.

Feste

Voks. Swix spray på voksen “Grip Spray”. Dette er som vanlig V-voks du sprayer på skiene -“Blå-Ekstra” på sprayboks. Du sprayer på et jevn lag og venter noen minutter så er du klar. Spray ikke for nære men prøv deg frem fra lang avstand. Finnes å blå, fiolett og rødt. Varer ikke så lenge som fem lag voks gnidd inn men nok for korte turer. Italienske Rode har sin voks på boks med “Spray kick Wax” som fungerer fra -2 til -18grader.

Klister på boks. Både Swix universal og rødt klister finnes på boks og påføres med svamp i tuten i stedet for spray-dyse. Trykk svampen mot skien og klister kommer ut av boksen. Bruk så svampen til å smøre ut et jevn lag. Vent noen minutter. Ikke la solen skinne direkte på klister mens du venter. Legg skiene ned uten at klister rører bakken så kjøles klister fint ned og du blir klar for tur. Ta med boksen på tur så du kan fylle på. Hvis være bare er minusgrader så kan “Quick kick” på boks brukes istedet for disse klister på boks. Fungerer fra 0 til -20 grader men ikke helt god på akkuratt nullføre.

Toko har også flere vokser på sprayboks. Forskjell fra Swix er at klister på boks sprayes på og ikke med svamp. Det varer en stund men ikke lange turer eller med stor slitasje. “Toko Carbon Gripspray”. Grunnsmøring finnes også på spray. La den herde i kulde før du legger på mer. Det finnes også en “Universal gripspray” for Toko. Dekker det meste av vokstemperaturer.

Voks på tape. Flere merker har dette. Start og Swix er to gode. Dette har noen suksesshistorier men også det motsatte. Du bør har fint spenn i skiene og du må måle frem rett sone før du legger på klister. Masser tapen godt inn før du fjerner beskyttelse og bruk en varmepistol litt (hvis du har) for å feste bedre og få bort luftbobler.

Når man har voks og klister på sprayboks så frister ikke vanlig voks eller klister. Men det er ikke så ille. Det finnes universal-vokser som dekker mange grader på en gang og på klister fungerer universal-klister over store temperaturområder. Rode Multigrade klister er fantastisk. For alt gjelder å holde seg til kjente merker og bli kjent med dem. Swix og Rode er mye brukt og du får lett hjelp på disse over alt. Det koster mye å bygge opp hele smørespekteret på nye merker og intet er bedre enn Swix og Rode.

Glider

Her kan du brenne av mye penger hvis du vil men vi satser nå på det enkle. For alle situasjoner gjelder det at glider ikke skal ligge som en tynn “film/hinne” oppå skiene. En slik hinne vil samle drit og etterhvert faktisk gjøre glien din dårligere enn om du ikke hadde glider. Kuzmin-siklen er jo at alternativ helt uten glider og det fungerer bra. Den stilsiklen finnes nå i tre varianter med forskjellig mønster. I tillegg kan man bruke rullejern her.

Så til lettvint glider. Swix “F4” er en serie produkter med glidere hvor hver enkelt produkt dekker alle temperaturer. Velg mellom flere. 1. Boks med flytende glider og svamptut. Trykk på skien og glider kommer ut som du smører ut. Vent litt og poler den godt ut. 2. Boks med flytende glivoks og større svamp. Smør ut, poler godt og så klar. 3. Glider finnes også i tuber med “gli-pasta”. 4. Glivoks og kork/polerer på samme dings er en grei sak. Det er en dings med hard voks på en siden som du gnir ut på skien så snur du tingen og bruker korken til å smøre godt ut. Toko har også produkter i alle disse kategorier og de heter “Express” pluss noe mer. Slik som “Express Pocket” og “Express Paste Wax”.

Supertips 1: For alle disse fire ting så vil vi i tillegg anbefale å ta noen drag med nylonbørste over etter du har korket eller polert. Dette for å hindre en tynn hinne med glider som samler opp drit. Supertips 2: Bruk alltid naturkork eller filtpute når du gnir ut flytende glider.

Flytende glider finnes også i varianter med mer innsnevrede temperaturområde.  Swix har her tre bokser med svamp som dekker flere temperaturer. Swix Liquid Fluor Glider finnes i blå, fiolett og rød. Fiolett f.eks. er for +1 til -6grader. Påfør med å trykke inn svamp og sni ut. Her igjen bør du korke ut og kanskje litt nylonbørste.

Glider i “fast blokk” som det heter. Dette koster litt mer men har blitt populært etterhvert. Dette er 100% fluorcarbon i en liten blokk som du med hånd gnikker utover skien. Bruker alene eller på toppen av annen tradisjonell glider. Denne bør korkes godt ut og så børstes med nylonpute eller naturkork. Aller helst rotokork. Og så glem ikke nylonbørsten etterpå. Både Swix og Toko har populære varianter av denne. De heter Toko JetSteam Bloc og Swix Solid Turbo. Toko har her en “Thermo Pad” for bedre å polere ut den voks-blokk som ble gnidd ut.

Top finish. Flytende flourcarbon-glider som sprayes på er for de som søker det alle beste uansett kost. Dette sprayes ofte på toppen av fluorpulver og er da ikke hva vi kaller lettvint smøring totalt sett.

Siden forfatter her ikke selger smøring eller er sponset av noen som selger smøring så kan jeg skrive noen ekstra personlige erfaringer. Temperaturindikasjoner virker bedre på swix-vokser enn andre. Universalklister er best fra Rode og Start. Swix sine VR vokser er best på nullføre, VR55 osv. På temp langt under null er de fleste vokser like gode. Lettvint festesmøring og glider holder ikke så lenge som tradisjonelt utstyr men det er som forventet når man tar den lette veien. Og mange ganger er det lette godt nok og da er alt helt fint. TOKO er kjøpt av Swix, for de som ikke visste, så vi lurer på eventuelle endringer en gang. Rex og andre er lite brukt her så vi har lite å meddele. God tur folkens!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s