Langrenn og teknikk. Lær klassisk

Klassisk teknikk på ski

Vi delere klassisk skigåing inn i følgende disipliner:
– Diagonalgang
– Dobbelttak med eller uten fraspark

Med diagonalgang er det utrolig viktig å terpe på frasparket. Alle har vi et for sent fraspark, noe som stort sett gir glipptak. Det er lett å legge seg til feil teknikk dersom man sommer og høst går mye på rulleski. Som vi jo vet er det ikke lett å få glipptak med rulleski, og vi kan lett legge til oss en uvane som kan være vond å dra med seg opp i snøen.

Vær derfor veldig oppmerksom på dette og sett fraspark rett før skiene passerer hverandre. Det betyr i praksis at frasparket begynner med å trå nedover. Videre drar du deg fremover og avslutter med å sparke i fra.

Både når det gjelder sykling og ski er det nå mer vanlig å ha høyere frekvens enn før. Det vil her si at vi ikke sparker veldig langt bak, det fører veldig ofte til glipptak igjen.

Oppsummert: Trø foten som du skal sparke fra med ned rett før de passerer hverandre, dra deg fremover og avslutt med et kort fraspark.

Jo lenger frem du klarer å sette frasparket, jo mer kan du vinne pr steg.

For å klare å sette tidlig fraspark, må teknikken være lik en vaggende gås eller få god tyngdeoverføring fra ski til ski. Og som vi også sier: Få hofta frem. På eliteløpere er dette ikke alltid lett å se, fordi teknikken ofte er finslepen. Men for mosjonsløpere er det ofte nødvendig å overdrive denne teknikken i starten, slik at frasparket blir bra og at en unngår glipptak.

Når frasparket er unnagjort, er det viktig å gli ut av den farten en får. Mens løperen glir på motsatt ski, skal den bakerste skien “faller fremover”. Den skal med andre ord ikke dras frem – det handler om å bruke energien rasjonelt.

Det er viktig for fremdriften at hele kroppen er i forovervendt stilling, slik at den faller naturlig fremover. Denne tyngden er med å gjøre gliet mer effektivt.

Så var det stavene. De skal ha en naturlig flyt og settes ned i snøen på samme sted på hvert stavtak. Forsøk å sette staven så nært inntil skoen som du kan. Vær obs på at du på rulleski bør være ekstra oppmerksom på setting av stav, fordi det er lett å sette staven rett foran skien, noe som medfører fall på asfalt. Det sies at det er fryktelig vondt.

Sett stavene med armen i ca 90 graders vinkel. Ikke har strake armer! Sett stavtaket i forkant av neste fraspark, og få det til å svinge. La det bli en rytme som du føler du kan gå milevis i.

Når farten blir stor, på flate partier eller nedover, kan det være mer effektivt å ta dobbelttak med eller uten fraspark. Det gir større fart, men er mye tyngre. For å avlaste armene litt, kan dobbelttak gjøres med fraspark.

Viktig ved dobbelttak er å ha tyngdepunktet langt fremme. Dette gir økt fart og mye gratis når kroppen “faller” forover.

Stavtaket er nå kortere enn før. Dette for å ha høyere frekvens. Men her er det selvsagt individuelle variasjoner. Magen er igjen den viktigste muskelen, ikke armer og bein.

(PAB)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s