La Transjurassienne, Frankrike 2007

Reiseleder Lars Vagle

40 skiløpere satte ut for Transjurassienne rennet men skiftet over til treningstur i både Jurafjellene og OL løypene i Les Saisies. Turarrangør var igjen Lars Vagle. Les alt om Worldloppet turarrangering her.

Vi fikk mandagen før rennet melding om at rennet var kansellert og flere ble bekymret for turen og formålet. Det har skjedd noen ganger at dette renn er avlyst. Man kan ikke reise uten å få gå på ski var blandt tenkene. Men snømangel i Jura var ikke problem for reserveplaner til reiseleder Vagle ble satt i gang og turen ble lagt om slik at alle skulle få garantert nok snø og løyper. Resultater ble at turen ble lagt om til OL-løypene til Albertville, som er i Les Saisies, og vi fikk garantert god snø.

Turen ble også dokumentert på direkten med to MMS/bilde-blogger. De kan du se her: Tur-blogg 1 , tur-blogg 2 . Da kunne familie i gamlelandet hjemme følge med på turen etter hvert.

På torsdagen rundt lunchtider var 40 mann klare til å flyfra gamlelandet og til Geneve. Det skulle bli en flytur litt lengre enn planlagt. Flyet ned til Amsterdam var forsinket fordi det snødde så mye i Amsterdam, men så lenge flyet videre også var forsinket så rakk vi det også. En del venting på Amsterdam pga avisning av flyene og det så mørkt ut. Men plutselig gikk avisning raskere og vi rakk den planlagte middagen i Geneve på kvelden.
Fredag morgen var det en liten timestur til Jura-fjellene og langrennsløypene. Bostedet var på den franske skiskolen så smøresal var romslig og vi kunne fra døren legge ut på skitur.

Vel fremme i Jura fjellene og klar for første skitur

Gruppens deltakere

Helgen før rennet viste vi det var to små områder langs rennet som hadde langrennsmuligheter og bedre snøforhold og heldigvis var en av dem like i nærheten av der vi bodde. 15cm snøbase hadde iløpet av en regn og snøfull uke blitt til drøyt 20cm og gode forhold men ikke så lange løyper. Fredagen viste seg å være en perfekt skidag men godt solskinn og fine spor. Langs løypa kunne man kjøpe lett mat og drikke på en kafe og det ble god påskestemning i løypa.

Fint vær og god snø på slettene mellom Lamoura og Premanon. Her, nærme Premanon, skulle 76km rennet ha gått.

Her skulle også Transjurassienne 76km gått. På dette punkt nærmere start var det greit nok med snø men de siste milene av rennet var meget tynt.

Noen deler i Jura-fjellene hadde bedre snømengde enn andre. Her fra Massacre området på sletten rett før kafeteria. Dette ligger litt høyere enn selve Transju rennet og dermed mer snøsikkert.

Kafeen langt løypa på fredagen ble et kjært samlingspunkt for skiløperne. Her var vi mange samlet. Mens noen tok seg en kaffe eller øl gikk andre X antall runder i løypene og kom tilbake til utgangspunktet.

Kafeteriaen langs løypen, «Chalet de la Frasse»

I dalen gikk det gratis skibusser som tok oss frem til landsbyen Les Rousses hvor 50/54km renn skulle ha startet. Denne landsbyen hadde flere butikker og vi fikk kjøpt oss noe snop, drikke og såpe.

Fellesmiddag på senter var god og bestod av lokale kjøttradisjon og spesiel ostesaus. Det var ikke noe renn å gå dagen etterpå så vi benyttet oss av den innkluderte vinen.

Etter en god dag og en natt i Jura forlater vi senteret mens snøen laver ned

Det blir så en 15 mils tur til OL1992 løypene, Les Saisies like ved Albertville. Dette var en garantert snøsikker plass med langrennsløyper på 1650 moh. Ved ankomst til ny overnattingssted passet det ikke så godt med tidene til dalens gratis shuttlebusser men husverten viste stor service og kjørte oss effektivt de 3km opp til løypene. Bussen ble heller benyttet på returen. Skibussene gikk mer ofte morgen og kveld og ikke så mye på dagtid. Disse busser ble et lite irritasjonselement men servicen til husverten og hennes intense kjøring gjorde ting bra igjen. En service som ble godt belønnet i slutten av oppholdet.

Her et bilde fra en temperert smørebod like ved OL stadion

OL løypene som Dæhlie og Ulvang vant så mye i i 1992. Her var minst 60cm snøbase og på lørdagen snødde det som bildene viser. Et viktig mål var nådd. Til tider for mye snø for det snødde lenge på lørdagen.

Tørr snø på ettermiddagen så her måtte det smøres om. Alle mann i turens offisielle røde lue.

Artikkel fortsetter…

Uten noe renn å gå ble det heller laget et vinterhistorisk quizz-show. Lørdag kveld var den store OL quizz konkurransen laget av reiseleder. Smådeler om konkurransen var lekket ut og forventningene hadde bygget seg opp. Alle ble delet opp i fire lag med sine respektive kreative navn.

Husvertinnen og quizz-verten Lars overvåker konkurransen. Det ble på alle spørsmål oppmuntret til å briljere på svarene og det ble flittig benyttet. Smisk og briljeringer ble belønnet med ekstra poeng. Poengfordeling ble jevn og førsteplassen ble belønnet.

Denne bråe omsnuing på turprogrammet medførte endrede boforhold og vi hadde alt fra 2 til 8-manns rom å bo på. Dette ble tett og litt uventet men allikevel en sosial og kjekk stund vi ikke glemmer så lett. Kanskje noen glemte å ta med egen shampoo og såpe så det ble satt ut nye flasker ved dusjene.

Søndag morgen snødde det litt og folk klargjorde seg til OL løypene igjen. Igjen trådde husverten godt til og kjørte god shutle for å få oss opp til løypene.

Etter litt snø tidlig morgen ble det opphold resten av dagen og solen tittet frem. En god søndag på ski i olympiske spor. Noen slukte mil etter mil mens andre prioriterte koseturer og lange luncher i landsbyen. Noen utfordringer med føret og smøringen ble det.

God løypemerking som seg hør og bør i løyper man betaler 8 euro per dag for å gå i.

Les Saisies hadde en god del alpintrekk og noen i gruppen benyttet seg av det.

Det var også en innholdsrik alpeby. Mange restauranter og puber å velge mellom. Vi fant våre favoritter.

Koselige alpehus av både nyere og eldre årgang.

Fellesmiddag i «chaleet». Lokal spesialitet ble servert. All vin og øl var alle kvelder på chaleet innkludert i pakkepris og skapte en god stemning.

Les Saisies var en dyr plass. Selv et tre stjernes hotell i Oberammergau var litt billigere per person enn vår plass i Les Saisies. For de som tok hotellrom var det ca 215 euro per natt inkl helpensjon.

Mandagen var avreisedagen og vi samlet oss forrann bussen for et gruppebilde. Denne dagen var ikke noe skidag og det var fint for været hadde mildnet litt nå. En relativt rask 9 mils tur tok oss til Geneve hvor vi var turister på sightseeing og shopping i noen timer før bussen tok oss opp til flyplassen.

Forlater ikke Sveits uten sight-seeing i Geneve. Her fra St.Peters katedralen

Geneve var byen vi først ankom på denne turen så her er bilde fra fellesmiddag første kvelden i Geneve

og her et glimt fra hotellrommet

Tekst og bilder Lars og Siv.
Er du turdeltaker og ønsker større kopi av et bilde eller har du noen bilder du selv fra turen du vil dele? ta kontakt med turens reiseleder og arrangør Lars Vagle på email Lars_Vagle2@yahoo.no

——————————————-

Hvorfor reise til Les Saisies når det i to mindre deler av transju-løypen var nok snø til langrenn?
Jo, fordi på mandag kveld før rennet så det veldig mørkt ut som venstre webcam bildet under, værvarsel sa regn og slaps frem til helgen og den delen av Jura som hadde nok snø til langrennspor var ikke så stor. Bildet under til venstre er utenfor løype-restauranten vi var på fredag. Litt høyere oppe enn selve Transju-rennet og dermed mer snø. Bildet til høyre er på fredagen(Feb.9), altså fire dager senere og 10cm solid snø har kommet. Det var også en del regn disse dager. Dette kunne vært bare regn og slaps men vi var heldige og fikk noe snø utav det. Allikevel, Les Saisies måtte vi for å være sikre på snø.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s